Cum să identifici corect și să utilizezi săpunurile profesionale

Cum să identifici corect și să utilizezi săpunurile profesionale
Publicat in: Săpun și detergenți Data Publicare: 2014-10-07 Afisari: 69722 Comentarii: 0

Diversitatea săpunurilor de pe piață pune consumatorul în fața necesității de a identifica săpunurile profesionale și de a învăța procedeul utilizării lor corecte; printre principalele caracteristici ale săpunurilor profesionale, se numără următoarele:

- Posedă în structura lor agenți speciali de catifelare; prezența substanțelor emoliente conferă săpunurilor profesionale un caracter deosebit întrucât permite utilizatorilor protecția și chiar îmbunătățirea calității pielii. Printre agenții prezenți în majoritatea săpunurilor profesionale, se numără glicerina şi extractele din diverse plante și fructe.

-Fiind săruri ale acizilor graşi (cu sodiu în cazul săpunurilor solide şi cu potasiu în cazul celor lichide), săpunurile au capacitatea de a adera la moleculele de grăsime şi uleiuri, fiind în acelaşi timp solubile în apă datorită concentraţiei de tenside (substanţe care diminuează tensiunea superficială şi favorizează dispersia, grăbind astfel procesul de dizolvare). Natura acidului gras utilizat, precum şi concentraţia de substanţe tensioactive din compoziţia săpunurilor sunt cele care determină puterea de spălare. Atenţie! Dacă folosiţi săpun în combinaţie cu o apă dură (adică bogată în săruri de calciu şi magneziu), rezultatele spălării vor fi inferioare: acest lucru nu este un indicator al calităţii proaste a săpunului!

-Calitatea deosebită a săpunurilor profesionale este de asemenea relevată de vâscozitatea constantă a acestora; săpunurile profesionale prezintă o structură deosebit de echilibrată, ușor de identificat de către consumator. Uneori prezența unor formațiuni ușor cristalizate oferă informații suplimentare despre destinația săpunurilor profesionale.

-Săpunurile profesionale sânt prezentate în recipienți special concepuți pentru a le proteja de factori nocivi. Adesea ambalajul este un indicator al calităţii.

-Săpunurile profesionale pot fi ușor identificate după prima utilizare; calitatea deosebită, avantajele oferite, gradul de împlinire a funcțiilor săpunului prin îndepărtarea percepută a impurităților precum și prin calitatea aspectului pielii conferă destule informații despre săpunuri și permit consumatorului să selecteze foarte ușor săpunurile profesionale.

Utilizarea adecvată a săpunurilor profesionale este o condiţie necesară pentru a putea beneficia din plin de avantajele produsului ales. De asemenea, este greşit să comparaţi săpunurile cu detergenţii, acestea fiind clase diferite de produse, a căror capacitate de spălare diferă radical, în favoarea detergenţilor. Săpunurile profesionale au destinaţii diferite și adaptarea folosirii săpunurilor după caz este importantă:

-Săpunurile profesionale cu destinație antibacteriană sunt produse la limita dintre domeniul cosmetic şi cel farmaceutic şi trebuie să se conformeze normelor HACCP (puncte de control critic şi analiza substanţelor periculoase pentru alimente şi produse farmaceutice). Aceste săpunuri prezintă un conținut specific, bogat în ingrediente destinate eliminării unui număr considerabil de bacterii comune.

-Săpunurile profesionale destinate uzului zilnic trebuie folosite cu frecvența recomandată și în toate situațiile descrise în recomandările prezentate pe etichetă urmând toate regulile specifice acestor situații. Chiar şi săpunurile cu acţiune blândă, cu pH neutru şi care conţin o mulţime de agenţi emolienţi şi hidratanţi pot usca pielea în caz de utilizare excesivă. De asemenea, expunerea la un număr exagerat de mare de substanţe (chimice sau naturale) conţinute în săpunuri şi alte produse de îngrijire poate provoca reacţii alergice nedorite. De aceea, se recomandă evitarea folosirii în exces a săpunurilor profesionale; ingerarea sau contactul cu suprafețe sensibile ale corpului trebuie evitată.