Despre săpunuri şi parfumurile acestora

Despre săpunuri şi parfumurile acestora
Publicat in: Săpun și detergenți Data Publicare: 2014-10-07 Afisari: 78241 Comentarii: 0

Dintre toate produsele de întreţinere pe care le achiziţionezi în mod regulat, parfumurile folosite pentru săpunuri sunt cele mai predispuse la schimbare. Aroma unui săpun uscat diferă considerabil de aceea a unui săpun ud, care, la rândul ei, diferă de aroma lăsată pe mâini; în ultimii ani s-au introdus pe piaţă foarte multe tipuri de parfumuri sintetice, care ne pot induce în eroare atunci când cumpărăm un săpun de calitate.

Factori care influenţează calitatea şi aroma parfumurilor din săpunuri

În general, parfumurile din săpunuri sunt date de uleiuri esenţiale. Combinaţia acestora şi cantităţile folosite duc la anumite arome, care pot fi optimizate suficient de bine încât să fie standardizate. Pe lângă uleiurile esenţiale, unele companii folosesc parfumuri sintetice (substanţe obţinute în laborator fie din extracte naturale, deci tot din uleiuri esenţiale şi volatile, fie din alte substanţe sintetizate), care au în principal rolul de a intensifica aroma.

Atunci când intră în contact cu apa, acestea reacţionează diferit, schimbându-şi centrul de putere. Din această cauză, un săpun uscat cu o puternică aromă de levănţică poate primi arome de tei sau de scorţişoară atunci când e ud.

Pielea umană nu are aproape niciodată un pH perfect. În contact cu aceasta, pH-ul săpunului (şi, implicit, al parfumurilor conţinute de el) se modifică. Dacă ai un ten cu un pH mai mare, mirosul săpunului devine mai adânc şi mai amărui; dacă, din contră, ai un ten cu pH mai mic, aroma se deschide şi devine mai luminoasă. Dacă te interesează integritatea aromei, alege săpunuri cu pH neutru, pentru că acestea sunt cel mai puţin predispuse la schimbări majore în timpul folosirii.

Persistenţa parfumurilor

Săpunurile produse cu uleiuri esenţiale sunt mult mai persistente în timp deoarece aceste substanţe sunt ele însele mai rezistente decât alternativele lor sintetice. Diverse substanţe din produsele de calitate fixează în acelaşi timp mai bine uleiurile în amestec. Dacă alegi un astfel de produs, bogat în uleiuri volatile, vei avea parte de aproape aceeaşi aromă, pe toată durata folosirii săpunului.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul săpunurilor lichide, deşi chimia din spatele lor este parţial diferită. Totuşi, este de reţinut că un săpun lichid cu un miros intens va genera pe piele un parfum aproape le fel de intens. În cazul în care doreşti să eviţi acest lucru, orientează-te către săpunuri care conţin mai multe grăsimi. Acestea reduc parţial aroma, păstrând-o în acelaşi timp intactă.

Calitatea parfumurilor dintr-un săpun e dată de felul în care acestea se simt pe piele sau pe ten şi nu de cum se simt când săpunul este uscat. Nu te lăsa impresionat de mirosul intens al săpunurilor ieftine pentru că este foarte posibil ca aroma lor să dureze numai până vei ajunge cu cumpărăturile acasă.