O lume mai curată – folosirea responsabilă a hârtiei

O lume mai curată – folosirea responsabilă a hârtiei
Publicat in: Hârtie Data Publicare: 2014-10-07 Afisari: 60309 Comentarii: 0

Există trei metode de bază prin care putem fi ecologici folosind în același timp hârtie în activitățile noastre zilnice; aceste metode sunt intim legat de trei variabile implicate în procesul de producție și consum: calitatea, cantitatea și reciclarea.

Calitatea hârtiei folosite

Chestionarea calității întâmpină cele mai multe rețineri în procesul de instruire ecologică. Mulți oameni sunt reticenți la schimbarea calității hârtiei pe care o folosesc, în primul rând pentru că și-o permit. Cu toate acestea, există valori ale calității hârtiei care nu ne afectează traiul de zi cu zi în mod direct și care au devenit, în timp, realități comune. Schimbarea acestor realități aduce beneficii asupra costurilor și are impact ecologic relevant. Iată câteva exemple:

Tipul de vopsea folosită pentru tipărirea pungilor și a ambalajelor este important. Dacă aceasta este toxică, există posibilitatea ca hârtia să nu mai fie pasibilă de reciclare.

Gradul de alb al prosoapelor și al hârtiei igienice poate conta contextual însă este, de cele mai multe ori, irelevant. Este bine de știut că, pentru a-l obține, fabricile de hârtie consumă mai mult material, mai mult timp și mai multe resurse.

Prosoapele de hârtie care absorb bine apa sunt de preferat celorlalte pentru activități de bucătărie sau oficiu. Cu cât calitatea lor este mai bună, cu atât se va reduce volumul de hârtie consumată efectiv.

Cantitatea hârtiei folosite

Majoritatea utilizatorilor pot fi instruiți să reducă cantitatea de hârtie pe care o folosesc. De la plasele din material reciclat sau nu la zecile de plase de hârtie este un singur pas. Mai mult încă, trebuie conștientizat faptul că hârtia e preferabilă plasticului, chiar dacă este consumată în cantități mai mari. Două soluții contextuale sunt prezentate mai jos:

Porționarea pe rolă este esențială. În felul acesta, se reduce în mod natural volumul și cantitatea de hârtie folosită în spații diverse.

Aparatele de distrus documente – dau posibilitatea personalului angajat în birou să arunce hârtie altfel importantă direct într-un spațiu destinat reciclării, fără frica pierderii de informație relevantă.

Reciclarea

Contrar credinței comune, reciclarea hârtiei nu este un proces extrem de costisitor pentru că, spre deosebire de alte materiale, cea mai mare parte din procesul de reciclare poate avea loc într-o fabrică de hârtie obișnuită. După ce hârtia adusă spre reciclare a fost triată corespunzător, aceasta e introdusă în bazine speciale și retopită; pasta rezultată este filtrată și noua celuloză intră într-un nou proces de uscare și tăiere.

Există hârtie reciclată care diferă atât de puțin de cea obținută din prima tură de producție, încât veți avea dificultăți în a o distinge de cealaltă. De multe ori, hârtia rezultată are o textură specială și, de aceea, este destinată în principal fabricării de ambalaje. Există însă cazuri când această hârtie este folosită în birouri, ateliere de pictură sau hoteluri și restaurante eco.