Regula spălatului pe mâini cu săpun

Regula spălatului pe mâini cu săpun
Publicat in: Săpun și detergenți Data Publicare: 2014-10-07 Afisari: 69684 Comentarii: 0

Există cel puțin două mituri majore referitoare la săpun ce circulă la nivel internațional, fără nici o bază reală. Cea dintâi spune că un săpun solid este întotdeauna curat întrucât ceea ce a intrat în contact cu persoana precedentă s-a… scurs. Cea de a doua susține că dispenserele de săpun lichid oferă un mediu mai curat din cauză că contactul cu săpunul este redus. Ambele presupuneri sunt cel puțin chestionabile. Acest articol își propune să acopere simultan două probleme: modul cum trebuie să ne spălăm corect cu săpun și modul în care trebuie să ne comportăm cu obiectele adiționale (de la săpunieră, la dispenser și vasul chiuvetei) pentru a asigura un standard igienic contemporan.

Cum ne spălăm cu săpun

Săpunul solid și săpunul lichid solicită modalități diferite de spălare pentru a fi eficiente:

Solid – Săpunul solid trebuie doar umezit sub jetul de apă. După ce s-a depus pe mâini cantitatea necesară, acesta trebuie ținut câteva clipe sub jetul de apă pentru a se curăța. Nu îl așezați imediat înapoi în săpunieră: așteptați câteva secunde, suficiente pentru ca apa să se scurgă de pe el. Frecați apoi palmele, dosul mâinilor, dar și insistați pe spațiile dintre degete. Dacă aveți o senzația că procesul nu a fost eficient, repetați-l.

Lichid – De multe ori, o singură doză nu este de ajuns pentru a curăța eficace mâinile. Cu toate acestea este de preferat să folosiți o singură doză o dată și să nu umpleți căușul palmei cu săpun lichid, întrucât acesta se va pierde pur și simplu sub jetul de apă. Aplicați pe palmele ude și, urmați aceleași proceduri ca în cazul săpunului solid.

Obiectele de toaletă cu care intrăm în contact

Robinetul, chiuveta, săpuniera, dispenserul de săpun lichid, etc. nu ar trebui atinse după ce v-ați terminat de spălat pe mâini. De aceea, dacă obiectele acestea nu au senzor (dându-vă astfel posibilitatea de a nu le atinge), e de preferat să vă asigurați că ele vor fi curate înainte să vă spălați propriu-zis pe mâini. Nu este nimic deranjant în stropii de apă rămași în interiorul chiuvetei, dar nu ar trebui să rămână clăbuc în săpunieră și nici săpun lichid prelins pe capul dispenserului.

Pentru a optimiza acest proces, este, de aceea de preferat să vă asigurați că clătiți aceste vase chiar înainte să vă spălați pe mâini. Nu folosiți mai mult săpun, pentru că nu va fi mai eficient și nu încercați să curățați obiectele cu săpun pentru că, de cele mai multe ori, formula acestuia nu este potrivită pentru dezinfectarea obiectelor de toaletă.